Vi kan ikke stole på sansene våre

Helt fra vi er små, lærer vi å bruke sansene våre. Vi lærer hvordan fargen gul ser ut, og vi lærer oss å høre, og skille mellom lyder. Dette er felles for alle, og alle har likt utgangspunkt. Vi lærer oss opp til å sanse de samme tingene, og vi er ikke uenige om det er et bilhorn eller fuglekvitter vi hører. Vi har felles oppfatning av det som skjer rundt oss.

Men hva skjer egentlig når vi ikke lenger hører det samme? Når sansene våre ikke stemmer overens? Når det vi opplever ikke harmonerer med det andre opplever? Nei, hva da?

Det er nettopp det som er så vanskelig med psykose. Vi har jo fra barndommen lært å stole på det vi ser og hører, fordi vi har levd hele livet med folk som har bekreftet at vi kan stole på sansene våre. Derfor tenker vi jo naturligvis at alt vi ser og hører faktisk er ekte. Da er det desto enda vanskeligere å skille mellom hva «vanlige» folk opplever, og hva bare vi opplever. Vi forventer at det vi hører er virkelig, fordi vi hører det jo. Da er det ikke lett å tenke at det mest sannsynlig bare er noe vi hører inni hodene våre. Vi kan rett og slett ikke stole på våre egne sanser.

 

Men hva kan vi stole på da? Hvordan skal vi kunne vite hva som er virkelig? Vi er avhengige av bekreftelse og avkreftelse. Men så kommer spørsmålet: hvem har rett? Om jeg sier at jeg ser en stol, og en annen sier at det ikke er noen stol der, betyr det nødvendigvis at den personen har rett? Kan det hende at han har noen sperrer i hodet, som gjør at han ikke kan se alt jeg kan se? Er det nødvendigvis JEG som er syk? Det er en interessant tanke, men har neppe rot i virkeligheten. Spesielt hvis det er flere som sier at det ikke er noen stol der. Vi må rett og slett høre på flertallet, uansett hvor virkelig opplevelsene våre er. Vi må lære oss det faktum at vi kan ha synsbedrag, hørselshallusinasjoner og opplevelser ingen andre har. 

 

Matilde

#psykiatri #psykepiker #psykdom  #psykiatrisk #psykiskhelse #psykisksyk #psykiatriblogg #innlagt #pasient #psyk #hallusinasjoner #psykose

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Psykepiker

Psykepiker

20, Trondheim

Vi er to jenter i 20-årene, som begge sliter psykisk. For tiden er vi innlagt, så denne bloggen vil handle om livet på psykiatrisk, og alt det fører med seg. Vi valgte å opprette denne bloggen for å få økt forståelse, men også for å vise at psykisk sykdom kan ramme hvem som helst, og at det ikke er noe å skamme seg over. We're only human, you know.

Kategorier

Arkiv

hits