Var for lyder

Jeg sitter og snakker med kontakten min, så plutselig mister jeg fokus. Jeg hører en lyd, en lyd bare jeg reagerer på. Hun fortsetter å snakke. Etter hvert hører jeg flere lyder, og jeg blir sittende og lytte, og klarer ikke helt å konsentrere meg om det kontakten min sier. Hun ser det på meg, og spør hva det er. Når jeg sier jeg hører bråk, kan hun bekrefte at det faktisk kommer lyder fra utsiden av rommet mitt, men at det ikke er noe farlig; det er bare glass som klirrer, noen som ler, noen som går forbi, og noen som fører en samtale. Lyder som også hun hører, men som hun ikke blir forstyrret av. Hun klarer å filtrere det bort, og overhøre lydene - noe jeg tydeligvis ikke klarer.

Hun prøver å forklare hva dette er, hvorfor lydene blir overveldende for meg. Hun snakker om at jeg ikke klarer å skille ut de inntrykkene som er irrelevante for situasjonen. At hennes hjerne, som er «frisk», klarer å sortere bort uvesentlige inntrykk, som da å høre lyder, og likevel klare å ikke bli påvirket av dem.

 

Jeg kan ikke forklare hvorfor det er sånn, fordi jeg skjønner det ikke helt selv. Men jeg har et illustrasjonsbilde:

Øverst ser man et bilde av hvordan vanlige folk sorterer inntrykk. Der har "fiskenettet" mindre hull, noe som sier oss at ikke alt når helt inn. De siler vekk det uvesentlige.

Nederst, derimot, har vi meg. "Fiskenettet" mitt har mye større hull, slik at alt det som skjer, alt jeg hører og observerer, kommer lettere til, og blir med på å lage kaos i hodet. Det er fryktelig slitsomt, og ofte grunnen til at jeg detter litt ut av samtaler. Det går også utover konsentrasjonen, når jeg blir forstyrret av den minste lille lyd. Dette gjelder heldigvis ikke hele tiden, da hadde det nok rablet for meg (høhø)

 

Matilde

#psykiatri #psykepiker #psykdom  #psykiatrisk #psykiskhelse #psykisksyk #psykiatriblogg #innlagt #pasient #psyk 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Psykepiker

Psykepiker

20, Trondheim

Vi er to jenter i 20-årene, som begge sliter psykisk. For tiden er vi innlagt, så denne bloggen vil handle om livet på psykiatrisk, og alt det fører med seg. Vi valgte å opprette denne bloggen for å få økt forståelse, men også for å vise at psykisk sykdom kan ramme hvem som helst, og at det ikke er noe å skamme seg over. We're only human, you know.

Kategorier

Arkiv

hits