Første møte med psykiatrien - Matilde

Jeg husker veldig godt da jeg ble presentert for psykiske lidelser for første gang. Jeg var 16 år, og vi hadde en slags "psykisk-helse-dag" på skolen. Det ble lagt mye fokus på depresjon, og jeg husker jeg synes det var veldig spennende, men også vanskelig å forstå. Jeg kunne ikke skjønne at det gikk an å ha det vondt inni seg. Lite visste jeg at jeg to år senere skulle føle det selv på kroppen.

Det begynte med stemmer i hodet. Det tok lang tid før jeg skjønte at det faktisk var stemmer, da det i begynnelsen bare var en følelse av ambivalens. Jeg klarte ikke svare på de letteste spørsmålene, fordi stemmene aldri var enige. Det utviklet seg, og etter hvert ble stemmene mer og mer kommanderende, og jeg mistet kontrollen. Jeg fikk beskjeder om at jeg måtte skade meg selv, som å hoppe foran biler eller stikke en kniv i magen. Det gikk faktisk så langt at jeg tok med meg kjøkkenkniv på skolen, og låste meg inne på badet. Jeg skulle ikke dø, det var ikke planen, men jeg skjønte ikke hvor alvorlig denne handlingen var. Jeg møtte ikke til timen, og pliktoppfyllende som jeg var, og alltid kom 20 min før skolen startet, gjorde at venninnen min ble bekymret og sendte meg en melding. Det var redningen min. 

Hun fulgte meg til legevakten, hvor jeg fikk en time med livskrisehjelpen. Jeg var så langt inni min egen boble, at jeg ikke klarte å svare ordentlig; jeg bare nikket og ristet på hodet. Venninnen, som visste hva jeg slet med, tok over snakkingen. Det ble en del møter, før det ble bestemt at jeg måtte legges inn. Jeg gråt og gråt, jeg visste ikke hva jeg gikk til, samtidig som jeg ikke følte meg syk. Men den verste delen var å fortelle det til mamma; hun visste ingenting om hva jeg slet med. 

Dette var i 2010, og min inngang i psykiatrien. Jeg hadde ingen anelse om hvilket helvete som lå foran meg. 

#psykiatri #psykiatrisk #psykdom #psykiskhelse #innlagt #psykisksyk #stemmer 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

psykepiker

psykepiker

20, Berg

Vi er to jenter i 20-årene, som begge sliter psykisk. For tiden er vi innlagt, så denne bloggen vil handle om livet på psykiatrisk, og alt det fører med seg. Vi valgte å opprette denne bloggen for å få økt forståelse, men også for å vise at psykisk sykdom kan ramme hvem som helst, og at det ikke er noe å skamme seg over. We're only human, you know.

Kategorier

Arkiv

hits